maandag 27 juli 2009

met Pasen in Parijs.

In de paasvakantie van 9 april tot 12 april 2004 gingen we een weekendje naar Parijs met de kinderen. In plaats van eurodisney werd Parijs, en vooral de metro hun speeltuin.

We vonden een vrij betaalbaar hotel in de buurt van de Eifeltoren, Le Hameau de Passy. Het was bijna duurder om de auto te parkeren voor de drie dagen. Gelukkig deed de man veel van de prijs af toen ik geen ticket hoefde en niet met visa betaalde.We hadden er niet op gerekend bij het inpakken dat het hotel geen lift had. Bovendien, zoals je op de foto's ziet zijn het draaitrappen, met glas omgeven waar de zon goed kan op schijnen. Alles in één grote valies in net zo makkelijk had mams nog gezegd. Een rugzak had ik ook nog, altijd makkelijk als je Parijs bezoekt. Rugzak achter, valies voor, en zo twee verdiepingen naar omhoog. Gelukkig was daar de deur van onze kamer. Toen ik ze open deed, stond ik voor een draaitrap. Inderdaad we zaten op zolder. Ik moet de volgende keer toch beter opletten als ik een hotel boek. Hoewel veel heb ik hier niet uit geleerd, we hebben dit nog dikwijls voor gehad. Het is gezond zullen we maar zeggen.De eifeltoren zagen we dagelijks, aangezien we er zo dicht bij waren.

Op ons programma stonden onderandere:
De eifeltoren,
Musé Rodin, waar ik zeker de tuin zou aanraden, het is leuk wandelen tussen het groen en de beelden, en voor kinderen is dit aangenaam om op zo'n manier met beeldhouwkunst kennis te maken.

Centre Pompidou, waar net een retrospektieve van Juan Miró gehouden werd. Het gebouw en vooral de omgeving vonden de kinderen leuk. Het spektakel op het plein, en de fontein.

Vanop de roltrap van het centre Pompidou heb je het mooiste uitzicht over Parijs.Bercy, le stade omnisport met de muren met gras begroeid.

Hier rechttegenover staat het ministerie van Financiën.
Aan de overzijde van de Seine, la bibliothèque de France, vier torens vol boeken, met heel heel veel afselia hout.Je passeert ook nog L'institut du monde Arabe langs dezelfde oever van de Seine, zeker een bezoek waard, al was het maar voor z'n gevel die uit diafragma's bestaat. Diafragma's die daadwerkelijk reageren op de hoeveelheid zonlicht en zo binnen een aangenaam klimaat creëren.


De Notre-Dame moet je natuurlijk gezien hebben, maar ik vind vooral het herdenkingsmonument van de holocaust, Mémorial des Martyrs de la Déportation, achter de kathedraal een bezoek meer dan waard, het ligt op het tipje van het eiland in de Seine.Verder deden we nog het Louvre, maar enkel de Mona Lisa (la Joconce), De bruiloft van Kana, en de Venus van Milo. Je moet er toch voor zorgen dat ze geen diarree krijgen en nog kunnen onthouden wat ze gezien hebben. Als je een museumkaart voor drie dagen aanschaft, en een metrokaart voor drie dagen, dan kan je gerust voor even een museum binnenspringen.

Het museum van de toverkunst in de wijk Le Marais vonden ze heel leuk, bovendien is er een lekkere bakker in de buurt. Picasso kan je nergens beter zien dan in le Musée Picasso in Parijs

Montmartre met de basiliek en La Place du Tertre zijn ook zeer aangenaam, vooral tegen valavond, je kan dan gelijk de moulin rouge laten zien. We aten daar op het plein, onder de verwarming van de terrasbranders. We hebben voor onze buren, Nederlanders, de menukaart vertaald.

We eindigden ons bezoek aan Parijs met een obligate rondvaart in Les bateaux MouchesOp de Eifeltoren zijn we niet geweest, de rijen aanschuivenden was veel te lang. We namen als orgelpunt een ijsje onder de toren als afsluiting van ons bezoek aan het pretpark Parijs.Geen opmerkingen:

Een reactie posten